Derma palestine

glitter-graphics.comhref="http://dermapalestin.blogspot.com"> style="border: 0px solid ; width: 100px; height: 130px;" alt="dermapalestin" src="http://1.bp.blogspot.com/_Vm973LUvZDM/SSDqDx9PctI/AAAAAAAABCc/NeRE2IvJxuI/s320/logo.jpg">>

click sini gak ye

Nak cari apa? taip jer

Kawan Seperjuangan

Sunday, September 30, 2012

Buat sendiri penawar untuk anak bermasalah

Semalam terdengar tazkirah dari  Ustazah Norhafizah  di IKIM, masa dengar tu saya tengah drive dan tazkirah tu dah separuh jalan. Antara yang sempat saya ingat Ustazah suruh baca

Surah Al fatihah 17x
Ayatul Qursi 17x
Surah Al Ikhlas 17Surah

Ada satu lagi surah saya tak sempat hafal (maklumlah dah kertu) cuma  ingat ayat 21-24, rasa sedih, menyesal pon ada sebab dengar sekerat pastu tak dapat tangkap habis pulak. Dah la ayat tu tujuannya untuk apa pon saya x sempat dengar.

Hari ni saya tergerak hati  buka fb Prof Dr Muyaha Mohamad, Alhamdulillah ada seorang rakan fb share balik apa yang tak sempat saya hafal semalam. Surah yang last saya x sempat tangkap ialah Surah Al Hasyr ayat 21-24. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah yang telah menggerakkan hati saya,semua ini adalah dengan rahmat dan izinmu, sesungguhnya Engkaulah yang menggerakkan hati sesiapa sahaja yang Engkau kehendaki.

Surah Al fatihah 17x
Ayatul Qursi 17x
Surah Al Ikhlas 17x
Surah Al Hasyr : (21-24) 17x


21. "Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya."


22. "Dia lah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Mengetahui perkara yang ghaib dan yang nyata; Dia lah Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani."


23."Dia lah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat Sejahtera (dari segala kekurangan); Yang Maha Melimpahkan Keamanan; Yang Maha Pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha Kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi segala KebesaranNya. Maha Suci Allah dari segala yang mereka sekutukan denganNya."


24. "Dia lah Allah, Yang Menciptakan sekalian makhluk; Yang Mengadakan (dari tiada kepada ada); Yang Membentuk rupa (makhluk-makhlukNya menurut yang dikehendakiNya); bagiNyalah nama-nama yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya; bertasbih kepadaNya segala yang ada di langit dan di bumi; dan Dia lah Yang tiada bandingNya, lagi Maha Bijaksana."

Bacaan ini adalah untuk melembutkan hati anak yang bermasalah, anak yg terlalu sosial. Mudah-mudahan jika diamalkan semasa anak masih kecil, Moga Allah SWT memeliharanya dari melakukan perkara-perkara negetif.( Ini pendapat saya sendiri, bukan saranan Dari Ustazah.Kita niatkan dan berdoa yang baik-baik untuk anak, mudah-mudaham Allah makbulkan.

Bagi anak minum air ini selama 3 hari. Sebaiknya jangan minum air lain untuk tempoh 3 hari .
Mari sama-sama kita amalkan dan kongsikan.

Last Comment