Sunday, August 28, 2011

Biskut dahlia



Fisrt time aku buat biskut dahlia menjadi. Yang sebelum-sebelum ni dia menjadi gak tapi jadi lempeng hehe. Resepi aku ambik kat blog tersohor CIK MAT GEBU. Asalnya nak buat satu adunan jer tapi bila elok je menjadi sekut dahlia ni aku buat satu adunan lagi, dapat dua bekas satu utk aku satu utk mak aku.

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS, Anchor, atau mentega pilihan anda)
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna beberapa titik esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
1.Putar mentega dan gula aising hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga sebati.

2.Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan boleh ditekan.
3.Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit. Bergantung pada ketebalan biskut. Bakar hingga kuning keemasan.

4.Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

2 comments:

  1. Wahhhh macam kuih semprit bentuknya... menarik
    ------Salam Aidilfitri-------
    semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    lepat pulut vs lonting jawa

    ReplyDelete
  2. tahniah diatas kejayaan membuat biskut dahlia...sudah lama x buat biskut bunga cina

    ReplyDelete